Loonbedrijf A.J.G. van Rossum

Adres:
Noordzijdsereef 1
3257 LL Ooltgensplaat
Nederland

Mail: van.rossum@agroweb.nl
Tel: (0187) 631800
Mobiel: 06-53207323

WORTELEN EN WINTERPEEN

De wortelen worden net als de witlof op ruggen geteeld. Dit gebeurt op ruggen van 75 cm breed.

Deze ruggen worden gefreesd met een volveldsfrees. Voor deze frees zitten tanden, die de grond dieper losmaken dan de freesas doet, om er voor te zorgen dat er heel veel losse grond ontstaat. De trekker die ervoor staat drukt de grond egaal aan.

Het zaaien van de wortelen gebeurt meestal breedwerpig, om een zo groot mogelijke opbrengst te krijgen. Ook kan er gekozen worden voor twee rijtjes op één bed.

Tijdens de groeiperiode kunnen de wortelen geschoffeld worden. Dit gebeurt met een schijvenschoffel of als de planten te groot zijn met zijmessen om onder het blad door te schoffelen. Achter de schoffelmessen zitten aanaardscharren om de losse grond weer terug naar de wortelen te brengen. Ook kan er voor gekozen worden om het aanaarden met een cultuurfrees uit te voeren, deze brengt meer grond naar de wortelen wat tot een mooier product leidt.

Het rooien gebeurt met de 4-rijge Tectron, die de wortelen met minimale breuk in de kieper weet te krijgen.

Soms vraagt een klant met het oog op een vroege oogst, om de koppen van de peen te halen. Dat kunnen we met een speciaal daarvoor gemaakt machientje, wat met een soort cirkelschijf de koppen eraf snijd.