Loonbedrijf A.J.G. van Rossum

Adres:
Noordzijdsereef 1
3257 LL Ooltgensplaat
Nederland

Mail: van.rossum@agroweb.nl
Tel: (0187) 631800
Mobiel: 06-53207323

UIEN

Een van onze specialismen is de uienteelt. Voor de zaai-, plant- en oogstwerkzaamheden met betrekking tot deze teelt beschikken over een groot aantal machines.

Alvorens we gaan zaaien of planten moet de grond goed vlak gelegd worden. Dit doen wij met een 4 meter brede rotorkopeg waarvoor een trekker staat die over de gehele breedte de grond aandrukt, waardoor de ondergrond minimaal belast wordt.

Uienplanten

De eerste plantuien gaan afhankelijk van het weer en het ras al eind januari de grond in. Het seizoen loopt door tot in april. Het planten van de uien gebeurd met een aangepaste delta planter. Deze machine plant drie bedden van 1,5 meter breed. De machine is aangepast waardoor deze de uien beter toedekt en verdeelt. Ook is de machine voorzien van twee extra wielen waardoor de bodemdruk afneemt en de verdeling van de uitjes beter is geworden.

Ook is het mogelijk om tijdens het planten vloeibare meststof toe te dienen. Dit kan Polyfosfaat zijn, wat onder de uitjes wordt toegediend of Powerstart, wat op de uitjes wordt gespoten. De hoeveelheid meststof wordt door de spuitcomputer gehandhaafd. De trekker is voorzien van RTK-GPS.

Uien zaaien

De eerste zaaiuien worden meestal vanaf begin maart gezaaid.
Wij kunnen uien zaaien op bedden van 3 maal 1,5 meter of met een andere machine op de 3 maal 2,25 meter bedden.

Beide machines worden ieder jaar weer zorgvuldig schoongemaakt en nagekeken zodat ze weer startklaar zijn voor het volgende werk.
Ook deze machines zijn uitgerust om vloeibare fosfaat te kunnen toedienen. Het zaaien gebeurt met trekkers voorzien van RTK-GPS.

Gewasverzorging

Het schoffelen wordt uitgevoerd met een 4,5 meter brede schoffelmachine. Omdat dit heel nauwkeurig moet gebeuren – je wilt namelijk zo breed mogelijk de mesjes tussen de uien laten gaan – staat hier een klein open trekkertje voor. Op deze manier kunnen wij goed zicht op het werk houden.

Uien klappen en rooien

Voor de oogst beschikken we over meerdere combinaties.

Als eerste worden de uien geklapt. Dit kunnen wij apart doen of voorop de trekker.

Het apart klappen gebeurt met een 4,5 meter brede loofklapper, die het loof mooi verpulverd. Dit kan voordeel hebben met het rooien of het snel kunnen drogen van met name groene uien.

Voor het rooien beschikken we over meerdere machines zo hebben we drie uienrooiers en twee stavenrooiers voor bedden van 1,50 meter. Voor speciale omstandigheden hebben we nog een schijvenrooier.

Het rooien van de 2,25 meter bedden gebeurt met een stavenrooier in combinatie met schijven.

Het opladen van de gerooide uien kan gebeuren met een geheel naar eigen wens gebouwde dubbele uien opraper, die garant staat voor een grote capaciteit en kwaliteit van het geoogste product. Ook beschikken we nog over twee enkele uien oprapers.